Historische dressuurliteratuur

In deze database is vrijwel alle literatuur over dressuur en het trainen van paarden te vinden, tot ongeveer 1900, met links naar digitale versies. Voor een klein aantal boeken zijn (nog) geen scans beschikbaar, deze hoop ik in de toekomst nog toe te kunnen voegen. De lijst staat op chronologische volgorde (op basis van eerste publicatie van een auteur), en niet alle edities zijn online beschikbaar. Voor niet werkende en/of ontbrekende links en boeken wordt een bericht zeer op prijs gesteld (info@barthartogsveld.nl).

Historical dressage literature pluvinel terre a terre
Baron Eisenberg canter pirouette

Links

Op deze lijst staan (nog) geen gevechtshandleidingen, die voor de middeleeuwen de belangrijkste bron vormen. Deze zijn wel via deze website te bekijken. Ook is er meer literatuur over andere onderwerpen m.b.t. paarden te vinden hier.

Ik beperk me ook grotendeels tot Europese publicaties. Op deze pagina is een lijst met Arabische teksten samengesteld.

Meer over Bart is te vinden hier.

Functionality and translations

Om naar de online versie van een tekst te gaan, klik op het jaartal onder de kolom 'Full text'. De lijst kan worden gesorteerd op een willikeurige kolom (bv. auteur, publicatiejaar) en heeft zoekfunctionaliteit. Bijvoorbeeld, als je zoekt naar een specifieke auteur, geef dan bv. 'Pluvinel' op in de zoekbalk en druk op enter. Als je zoekt naar originele publicaties uit de 18e eeuw, klik dan op het pijltje naar onder en selecteer alleen 'First known publication' en voer '18' in in de zoekbalk. Natuurlijk kan dit ook gedaan worden voor talen, vertalingen, boektitels, en meer.

Er zijn moderne vertalingen beschikbaar van de meest populaire teksten (zoals Grisone, Pluvinel, Guérinière), maar van de rest van de boeken ontbreken die vaak. Aangezien deze vertalingen modern zijn, vallen deze onder auteursrecht en zijn deze niet digitaal beschikbaar. In verband met toegankelijkheid is deze lijst in het Engels opgesteld.

de la Gueriniere renvers