Dubai clinic – © Ehab Farah

Clinics

Bart geeft nationale en internationale clinics, deze worden georganiseerd na consultatie met een organisator. Deze clinics geven zowel deelnemers als toeschouwers een duidelijke methode hoe theorie, rijpatronen, en biomechanica dagelijks gebruikt kunnen worden om het welzijn van hun paarden te verbeteren. Voor weekendclinics kunnen er maximaal 10 lessen per dag worden gegeven van 45 minuten lang. Per dag wordt er ook een theoriesessie gegeven door Bart van een uur. De onderwerpen van theoriesessies kunnen op voorhand worden gekozen uit een verschillend aantal onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals het rijden en verbeteren van zijgangen, de oude meesters en hun methodes, rijpatronen door de geschiedenis en nu, en hoge school oefeningen. Voor het boeken van een clinic of voor het bespreken van de mogelijkheden, stuur een mail naar info@barthartogsveld.nl info@barthartogsveld.nl

Idealen

In zijn lesgeven is Bart geinspireerd door de idealen van de rijmeesters in het verleden. Ze wilden in alle oefeningen een hoge hoeveelheid verzameling bereiken zonder soepelheid en lichtheid te verliezen. Dit zorgt ervoor dat het paard in een biomechanisch gezonde manier beweegt en de ruiter optimaal kan dragen. Bart zal een logische manier uitleggen hoe je met je zit synchroon kan meebewegen met de bewegingen van je paard, wat de meeste weerstand voorkomt. Dit zorgt ook voor een kalm paard zelfs als hij of zij een hoge impulsie heeft. Het uiteindelijke doel, zoals het vroeger ook was, is om met bijna onzichtbare hulpen te kunnen rijden en zonder moeite. Boven alles prioriteert Bart in zijn methode de motivatie en het plezier van het paard zelf, in alle aspecten van training. Het is essentieel om als ruiter eerlijk en consistent te zijn, om het paard voldoende te belonen, nooit een oefening met kracht af te dwingen, en het paard niet te overbelasten en voldoende pauzes te geven. Hierdoor zal je paard kalmer worden, meer zin krijgen om te werken, en fysiek gezond te blijven.

Privéles

Een privéles met eigen paard duurt 45 minuten en kost €50, exclusief reiskosten. De reiskosten zijn €0,23 per kilometer vanaf Maastricht, tenzij aan een bestaande route wordt meegedaan. Het is ook mogelijk om een les online te volgen (bijvoorbeeld live instructie, bespreken van rijvideo's, theorielessen).