Lessen in historische en klassieke dressuur

Mijn doel tijdens het beoefenen van historische en klassieke dressuur bestaat uit drie onderdelen:

  • Biomechanisch gezonde bewegingen. Dat wil zeggen een hoge mate van verzameling en zelf-oprichting, zonder verlies van soepelheid. Deze manier van rijden zorgt ervoor dat het paard ons op een goede manier kan dragen. Bovendien helpt dit ook tegen angst van zowel ruiter als paard. Dit komt omdat verzamelde oefeningen namelijk een constructieve uitlaatklep zijn voor spanning. Het paard hoeft de energie niet op te kroppen of stuurloos weg te rennen, maar kan wel blijven bewegen.
  • Zo veel mogelijk rijden vanuit de zit. Bovendien wil ik zo min mogelijk aangewezen zijn op teugelhulpen of drijvende beenhulpen. Daar waar deze hulpen nodig zijn wil ik ze zo klein mogelijk houden. Dit zorgt ervoor dat het paard geen tegengestelde signalen krijgt, maar ook dat we met onze teugels geen tot minimaal ongemak veroorzaken. Of dat nou is in de mond of aan het hoofd van het paard.
  • Behoud van motivatie en plezier van het paard, door veel te belonen en genoeg pauze te geven. Ook wil ik niet doorvragen of meer druk zetten, als het paard het mentaal of fysiek moeilijk vindt. Hierdoor worden paarden kalmer, maar ook werklustiger. Idealiter wil ik dus dat mijn paard niet tegen het rijden opziet, maar zich erop verheugt.

Geschiedenis van de dressuur

Voor deze manier van rijden kunnen we veel leren uit de geschiedenis van de klassieke dressuur. Bijvoorbeeld in de Italiaanse school uit de 16e eeuw werd dit ook wel ‘sprezzatura’ genoemd. Dit betekende eigenlijk dat de dressuur eruit moest zien alsof het zeer eenvoudig was en het vanzelf ging. Hierbij moesten de hulpen van de ruiter (zoals teugel- en beenhulpen) onzichtbaar zijn voor toeschouwers. Gelukkig is deze vorm van rijden tegenwoordig ook populair. Hierom gebruik ik zelf graag historische oefeningen in mijn rijden en lesgeven, omdat deze hier uitermate geschikt voor zijn.

Ik help graag iedere ruiter om zich verder te ontwikkelen. Of dat nou is bij het rijden, trainen aan de hand, of omgang met paarden. Dit doe ik ongeacht van het huidige niveau van ruiter of paard, paardenras, of persoonlijke doelen. In mijn lessen probeer de kennis van vroeger en die van nu toegankelijk te maken voor iedereen. Meer informatie over mij en mijn paard is hier te vinden.

Lessen met eigen paard

Een individuele les met eigen paard (45 min.) kost €50, exclusief reiskosten vanaf Maastricht, Limburg*. In overleg is er ook een langere les te boeken. Ik reken de volgende reiskosten:

  • Minder dan 10km: geen extra kosten
  • 10-30km: €5
  • 30-60km: €15
  • 60-100km: €25
  • Meer dan 100km: graag contact opnemen

Het is ook mogelijk om online lessen te boeken (live, achteraf, of theorieles over een zelfgekozen onderwerp).

* Behalve op bestaande routes, af en toe ook vanaf Nijmegen (NL).

Lessen met mijn paard

Mijn lusitano Caloroso is ook beschikbaar voor lessen. Dit is dus een bijzondere kans om meer te leren over zithulpen, hoge school oefeningen (zoals piaffe, terre-a-terre, levade), en verzameling. Later zijn die weer toe te passen op een eigen paard. De les kan worden aangepast op individuele doelen en niveau. Bijvoorbeeld om zijgangen beter te leren rijden. Een individuele les met mijn paard (45 min.) kost €80. Omdat Caloroso op subtiele (zit)hulpen is getraind, is voor deze vorm van lessen wel een bepaald niveau van rijervaring nodig. Locatie voor deze lessen is in de omgeving van Maastricht. Neem gerust contact op voor meer informatie.