Bart Hartogsveld

Hallo! Mijn naam is Bart Hartogsveld en ik stel me graag even voor. Ik reed al een aantal jaar recreatief paard toen ik in eind 2016 in aanraking kwam met historische dressuur. Vanaf dat moment word ik keer op keer geïnspireerd door de eenheid van paard en ruiter, die zelfs in de moeilijkste oefeningen kan worden nagestreefd. Dit is dan ook wat ik probeer te bereiken in mijn rijden. Ik wil graag historische oefeningen uit kunnen voeren met de hoogste vorm van verzameling en minimale hulpen. 

Caloroso

In 2016/2017 bezocht ik voornamelijk clinics, waaronder van Christofer Dahlgren, maar was toen nog op zoek naar een paard. In december 2017 kwam ik Caloroso voor het eerst tegen. Caloroso is een lusitano ruin, geboren in 2007. Door zijn lieve karakter en werklustigheid voelde ik direct al een band met hem. In die tijd hebben wij samen lessen gevolgd bij Jossy Reynvoet, ik ben daar ook working student geweest.

Sinds 2018 rij ik regelmatig mee met de clinics van Arne Koets, ik ben ook bij hem working student geweest. Ik heb daar veel kennis opgedaan over zowel de geschiedenis als de rijkunst zelf, en ervaring opgedaan in het middeleeuws rijden en zwaardvechten te paard. Ik volg momenteel nog steeds regelmatig lessen bij hem om mij verder te ontwikkelen, zowel als ruiter en als instructeur.

Mijn rijstijl

Samen met Caloroso train ik veel van de historische oefeningen (bv. renverspirouettes, piaffe, terre-a-terre, mezair, galoppirouettes). Ik limiteer me echter niet tot de dressuur. Ik pas de oefeningen ook graag toe, bijvoorbeeld bij werken met een garrocha (een soort lange stok) of zwaardvechten te paard. Mijn doel is niet de historische dressuur exact te repliceren. Ik wil de goede aspecten combineren met moderne inzichten in het welzijn van paard en ruiter.

Met andere woorden, ik wil graag dat mijn paard begrijpt wat er van hem of haar gevraagd wordt. Hierbij gebruik ik ook de kennis van leerprocessen en stress die ik heb opgedaan tijdens mijn studie psychologie en neurowetenschap, en tijdens mijn PhD. Ook vind ik het belangrijk dat het paard fysiek in staat is onze vraag uit te voeren. Soms zitten we namelijk onbewust ons paard in de weg. We zitten nu eenmaal met ons zadel op rugspieren die het paard nodig heeft bij de beweging. Door met onze zit deze spieren op het juiste moment ruimte te geven, helpen we ons paard deze spieren zo optimaal mogelijk te gebruiken.

© Amanda Melchior

Pluvinel and King Louis XIII

Database literatuur

Ik werk sinds 2019 ook aan een literatuurlijst en database, met boeken en scans die ik heb verzameld. Mijn doel hierbij is om alle literatuur over dressuur van de middeleeuwen tot aan 1800 op één overzichtelijke openbare plek samen te voegen. Deze is hier te vinden, inclusief links naar gratis digitale versies van de boeken. Door het werken aan deze lijst, en regelmatig de boeken te lezen, heb ik veel geleerd over de oefeningen en rijstijl van ruiters uit de geschiedenis.

Meer informatie over mijn aanpak en trainingsmethode is hier te vinden.